Letošní předvánoční dílna byla jiná než ta předchozí. Dohodli jsme se totiž s novými nájemci restaurace, že budeme moci péct. Úderem třetí se náš tým pustil do výroby vánočních perníčků, na které jsme předem zadělali ze tří kil mouky. Protože jsme tentokrát museli kvůli zabijačkovým hodům skončit včas, měli jsme napilno, a možná jsme vytvořili světový rekord v pečení perníčků na rychlost. Kromě toho jsme stihli udělat z kynutého těsta věnečky, základ staročeských vrkočů. V sekci skládání origami navíc pod dohledem Kamily Čížkové vznikly nádherné vánoční hvězdy. Organizátoři tímto velmi děkují právě Kamile, která navíc pomáhala zadělat těsto, a také všem šikovným dětem a rychlým rodičům, díky jejichž nasazení nebylo po naší dílně v pět hodin v hospodě ani památky, jen ve vzduchu po nás zůstala perníková vůně. Níže slíbený recept na perníčky, které se vždycky povedou 😊.
Vánoční perníčky
50 g másla, 100 g medu, 250 g cukru moučky, 700 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, 4 žloutky, 4 lžičky prášku do perníku, 2 lžičky jedlé sody, tuk na vymazání plechu a 1 vejce na potření
Do rozehřátého vlažného medu a másla vmíchejte cukr, potom mouku, mléko, žloutky a nakonec prášek do perníku a sodu. Těsto důkladně propracujte – děti vám s tím mohou pomáhat – trvá to až hodinu, než je těsto pružné a nelepivé. Z těsta vyválejte placku silnou asi 5 mm a vykrajujte z ní různé tvary, které pečte na vymazaném plechu v horké troubě asi 15 minut. Horké potřete rozšlehaným žloutkem.
Zajímá Vás, jak bude vypadat připravovaný obchvat Prahy od D1 až po Běchovice?